Netværk dig til bedre jobmuligheder

Indlægget er skrevet af Frederik Fisker Wæhrens

Som studerende har du alle muligheder for at hjælpe dig selv og dit fremtidige jeg med jobsøgningen. Hvis du sørger for at komme ud i praktik og i studiejobs, så får du rigtig meget med dig, som du kan bruge i din fremtidige jobsøgning. Og det er vigtigt, at du gør det. For alt det, du får med dig, skal du nemlig bruge til at skille dig ud fra alle de andre nyuddannede.

Igennem praktik og studiejobs får du relevant erhvervserfaring og et større netværk. Med den relevante erhvervserfaring følger kompetencer, som du kan bruge til at byde dig til med. Det både på dit CV, i dine ansøgninger og til jobsamtalen. Jo mere erfaring du har, desto flere og bedre kompetencer har, desto mere sikker kan en arbejdsgiver være på, at du kan bidrage nu og her. 

Men… Uden et godt netværk er det sværere at komme frem i jobkøen og byde dig til. Det gælder både jobs, der er slået op for alle, samt jobs der kun eksisterer i det usynlige jobmarked. Et jobmarked der altså kun eksisterer i netværket og bliver besat gennem kontakter. 

Derfor skal du have fokus på at skabe dig et godt netværk, mens du studerer, så du kan komme frem i jobkøen, den dag du søger job som nyuddannet. 

Hvordan skaber du et netværk, mens du studerer? 

Du kan netværke hvor som helst. Mens du studerer har du masser af muligheder for at komme i gang med at netværke. Er du i praktik, er du på arbejde med dit studiejob, er du til fest, eller laver du noget fjerde, så har du mulighed for at opbygge eller udbygge dit netværk. Dit netværk består nemlig af alle dem, der potentielt kan hjælpe dig i din jobsøgning. 

Det er selvfølgelig lettest at holde fast i folk, du arbejder tæt sammen med. Både kollegaer og ledere. De vil være en del af dit netværk, og det vil være folk, du kan tage kontakt til og få hjælp af i din jobsøgning.

Det er derfor, at studiejobs og praktikforløb er klart den bedste måde at skabe et netværk som studerende. For her sker det næsten helt af sig selv, så længe du gør et godt stykke arbejde og kommer godt ud af det med dine kollegaer. 

Men du kan også sagtens bruge folk længere ude i dit netværk. Og derfor er det en god idé, at du lærer folk at kende i de brancher, du vil arbejde i. Eller folk der arbejder med det, du gerne vil. Så er du til events, kundemøder eller lignende, så husk at præsentere dig selv for folk, du vil have i dit netværk. 

Fortæl hvad du laver, hvad du gerne vil, og hvor du gerne vil arbejde. Spørge dem, hvordan de er nået dertil, og om de har et godt råd til dig. Hvis du gør et godt indtryk, er der større chance for, at du kan trække på denne kontakt senere. Hvis du ikke ved, hvordan du gør det, kan du lave en elevatortale. Med en elevatortale kan du hurtigt og præcist give en beskrivelse af dig selv og udbygge dit netværk.

Hvorfor er et netværk så vigtigt for min jobsøgning?

Dit netværk kan hjælpe dig frem i køen af jobsøgende. Sådan er det. Og derfor er det så vigtigt, at du bruger din studietid på at netværke, så du har nogen, der kan hjælpe dig i din jobjagt.

Lad os tage et eksempel. Hvis du søger et job, der er slået op, så konkurrerer du med mange andre. Mange der garanteret har samme mængde erfaring eller mere erfaring end dig. Det er svært. Men her kan dit netværk gøre forskellen. Hvis du kender en, der kender en i virksomheden, der kan lægge et godt ord ind for dig, er du nået langt. I så fald vil din ansøgning blive læst mere grundigt, og du vil have større chance for at komme til jobsamtale. 

Og folk elsker at hjælpe. Det gør de virkelig. Så har du en god kontakt i dit netværk, som du kan se på LinkedIn, at vedkommende er i netværk med din mulige arbejdsgiver. Så kan 

du sagtens bede om hjælp. 

Du kan selvfølgelig også bruge dit netværk, hvis du søger en stilling, der ikke er slået op. Eller hvis du søger uopfordret. Hvis du kender en person i en virksomhed, kan du sende din ansøgning eller dit CV til vedkommende. I så fald kan han eller hun give det videre eller opbevare det, til når en stilling bliver ledig. 

Samtidig kan du også blive prikket på skulderen af en kontakt i dit netværk. Hvis han eller hun får nys om, at der en stilling ledig, kan du søge den, før den bliver slået op for alle. Dermed kommer du foran i køen og får en stor fordel af dit netværk. 

Der er altså masser af muligheder for at udnytte dit netværk i din jobsøgning. Og netop derfor er det så vigtigt, at du bruger din tid som studerende på at opbygge et godt netværk

Indlægget er skrevet af Frederik Fisker Wæhrens, der tidligere har arbejdet for AS3 Transition. I dag arbejder han som leder i en afdeling i et marketingbureau og blogger om jobsøgning for studerende og nyuddannede