Nogle gange kan det være svært at komme på hvor man skal søge arbejde, specielt hvis man gerne vil søge uopfordret. Ofte husker man de store virksomheder, som alle andre også søger hos. Derfor vil jeg gerne give dig dette lille trick til hvordan du kan lave en liste over virksomheder indenfor en bestemt branche.

Listen kan give dig et godt udgangspunkt for din research når du skal finde spændende virksomheder at søge job hos.

Her får du video gennemgangen, og ellers kan du læse dig til det samme i artikelen under videoen.

Start med at gå ind på CVR.DK – Siden ser ud som på billedet:

CVR.DK – Forside

Find branchekoden

Du har sikkert allerede en virksomhed som du virkelig gerne vil arbejde for, altså en som er i den branche du gerne vil ind i. Så starter du med at skrive denne virksomheden navn i søgefeltet.

Når du søger på en virksomhed du allerede kender, så er det for at finde ud af hvilken branchekode virksomheden er registreret under, således at du kan finde andre virksomheder i samme branche.

Når du trykker søg kommer der en liste som vist på nedenstående billede, hvor jeg har søgt på Ekstra Bladet.

Vær opmærksom på at finde den virksomhed hvor status er Normal eller Aktiv, og ikke Ophørt som jeg har markeret med gult her på billedet. Ekstra Bladet er i dag udgivet af JP/Politikkens hus, derfor er det denne virksomhed vi skal have fat i, i dette tilfælde.

Tryk nu på det resultat du ønsker, og du får billedet nedenfor frem:

Når du trykker på ‘Udvidede virksomhedsoplysninger’ kommer dette billede. Det er her vores første vigtige information til den videre søgning kommer, nemlig branchekoden. Kopier denne kode, da det er den vi skal bruge til det næste skridt i processen, (det er kun de 6 tal du skal kopiere, ikke hele linjen).

Find flere virksomheder

Nu hvor du har fundet din branchekode er det tid til at finde alle de andre spændende virksomheder indenfor den branche og geografi som du gerne vil arbejde i.

Derfor skal du nulstille din CVR-søgning, det gør du bedst ved at trykke på logoet øverst i venstre side af skærmen, som du kan se markeret med grønt på billedet her under.

Jeg oplever ofte at CVR-registret fejler hvis jeg bare laver en ny søgning. Derfor nulstiller jeg altid inden jeg går videre med selve søgningen. Det vil være ærgeligt at miste potentielt spændende virksomheder fordi jeg lige sprang et meget lille skridt over.

På billedet ovenover kan du også se en gul markering: Afgræns søgning. Den skal du klikke på nu, også kommer nedenstående billede frem. Her trykker du på Vælg branche, som på billedet er markeret med gult.

I det billede som kommer frem nu skal du kopiere din branchekode fra tidligere ind, og trykke søg, og tryk herefter på Vælg, for at søge indenfor denne branche alene.

Nu kan du vælge at tilføje andre kriterier til din søgning, så som f.eks. antal ansatte, hvor i landet virksomheden ligger, og også hvorvidt virksomheden er aktiv under virksomhedsstatus, som er de ting jeg har valgt i søgningen herunder. Virksomhedsstatus er vigtig, fordi der ikke er nogen grund til at du spilder din tid på at kigge på virksomheder som enten er lukkede eller under opløsning af den ene eller anden grund.

Du kan selvfølgelig også vælge andre parametre i din søgning. Min opfordring til dig er at lege lidt med det for at se hvad der giver mening for dig. Undlad dog at blive for snæver i din søgning – Jo færre virksomheder, jo færre muligheder. Listen du får skal selvfølgelig heller ikke være så lang at den bliver uoverskuelig.

Ved den specifikke søgning jeg har lavet kom der 24 resultater frem – Det hænger sammen med at jeg har valgt virksomheder af en vis størrelse kombineret med branchen. Resultaterne bliver vist på en liste, hvor du i bunden af siden får muligheden for at downloade til en excel fil, som vist på billedet herunder.

Det er denne fil som bliver dit ny arbejdsværktøj. Ofte får du både telefonnummer og mailadresse til virksomhederne med i denne fil, hvilket er et virkelig godt udgangspunkt. Du kan dog gøre lidt ekstra detektiv arbejde og dermed kunne komme endnu tættere på de rigtige mennesker i de enkelte virksomheder.

Sådan får du mest ud af din virksomhedsliste

Nu hvor du har listen over virksomhederne, så er det tid til at finde ud af hvilke virksomheder der kan være spændende for at dig at arbejde hos, samt hvordan du kontakter dem bedst muligt. Her er en lille step-by-step metod til at gøre netop dette:

1 – Vælg dine virksomheder

Du starter med din liste og gennemgår den som sagt i forhold til at vælge de virksomheder ud som du tænker er mest oplagte for dig at arbejde hos. Du kan evt. dele dem ind i 3 kategorier, dem du virkelig gerne vil arbejde hos, dem der vil være ok at arbejde hos, også dem hvor det er absolut sidste udvej.

2 – Lav din research

Det næste step er at begynde og lave research på virksomhederne. Hvad laver de, hvad er deres værdier (matcher de dine værdier?), og kender du nogen som allerede arbejder i virksomheden, eller noget som kender nogen der gør?

Hvis du ikke har skrevet uopfordrede ansøgninger før, så vil jeg anbefale dig at starte med de virksomheder der ligger i katagorien som du vil være ok med at arbejde for, og ikke dem du virkelig gerne vil arbejde for. Det er ud fra den teori at alt tager tid at blive god til, så vi skal ikke ‘spilde’ vores ønske virksomheder på de mindre gode ansøgninger.

3 – Find de rigtige kontaktpersoner

Det her step kan være tidskrævende og til tider frustrerende, men det er også noget af det som giver bedst pote i forhold til at komme igennem til de rigtige personer i en virksomhed.

Som nævnt tidligere så findes virksomhedens basis kontaktinformationer ofte i dokumentet fra CVR.dk, men vi vil gerne være sikre på at nå ud til de rigtige personer, ofte lederne i den afdeling du ønsker at arbejde i, og ikke ‘bare’ HR afdelingen.

Derfor skal du nu dykke ned i de enkelte virksomheder og finde ud af hvad den direkte firma mail til de personer du gerne vil i kontakt med er. Jeg anbefaler at finde navn og mail på 2 personer i hver virksomhed. På den måde, når du så sender noget, så er der større chance for at du får svar.

Og en lille tilføjelse her – Hvis du oplever at det kan være svært at finde deres arbejds emails, men du kan finde deres private, så vær meget varsom med at skrive til dem den vej. Det kan være en grænse at overtræde.

4 – Målret dit CV og din mail

Nu er det tid til at målrette dit CV og din ansøgning / mail til virksomheden du gerne vil søge hos. Du kan vælge at målrette specifikt til hver enkelt virksomhed eller til branchen. Læs mere om metoder til uopfordrede ansøgninger i min blogpost på job.ekstrabladet.dk.

5 – Kontakt virksomheden

Det er tid til at sende mailen til de enkelte virksomheder – Sørg for at skrive til dem en af gangen, både så du er sikker på at du får skrevet de rigtige navne, og så de ikke kan se at du også skriver til andre samtidig. Og lige et par pointers til dine mails:

  • Vær personlig, skrlv Kære Lars og Sofie f.eks.
  • Husk at vedhæfte dit CV og evt. ansøgning
  • Skriv en overskrift som fortæller hvad det handler om
  • Skriv i mailen at de gene må opbevarer dit materiale i i 6 måneder jf. GDPR lovgivningen
  • Skriv at du følger op med dem om en uges tid

Det sidstnævnte med at følge op gør du af et par grunde – Det ene er at du viser at du virkelig mener det. Det andet er at de kan ske at have travlt, så selv om du ikke hører fra dem, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med at de ikke finder din profil spændende. Specielt her er opfølgningen guld værd.

Spørg evt. om de har et specifikt telefonnummer du kan bruge til at følge op på.

6 – Følg op

Nu er tiden kommet til at følge op med virksomheden – Efter en uges tid griber du knoglen og ringer til dem. Jeg anbefaler at ringe da det ofte er nemmere at få en respons på den måde i forhold til at sende en opfølgningsmail. Her vil udgangspunktet være at landet et interview eller evt. et kaffemøde.

Go’ jobjagt

/ Diana Nordstrøm