I podcast episoden Få foden indenfor som senior med Poul Elmegaard fortæller Poul om mange gode råd og strategier til hvad du som senior kan gøre for hurtigere at finde dit næste job.
Efter episoden udkom spurgte jeg på LinkedIn efter folks bedste råd til målgruppen. Dem vil jeg dele med dig i denne artikel, sammen med mine egne tanker og erfaringer fra min vejledning.
JEG KOMMER IKKE ENGANG TIL SAMTALE…!!
Jeg oplever ofte kandidater på 50+ som oplever at de slet ikke kommer til samtaler, eller hvis de gør at de har indtrykket af at de kun bliver inviteret for at virksomheden i deres rekrutteringsprocess kan vise diversitet.
Vi kan dog ikke ændre på hvad andre vælger at gøre, heller ikke rekrutteringsmedarbejderne i vores drømmevirksomheder, eller nogen virksomheder for den sags skyld. Derfor må vi dykke ned i hvad vi selv kan gøre for at give os selv de bedste chancer. Og jeg lover dig at det ikke er at brokke sig over at man bliver valgt fra pga. sin alder… Så lad os gøre hvad du så kan gøre med følgende gode råd fra LinkedIn netværket.
Du kan for øvrigt læse hele opslaget og tråden på LinkedIn
Marianne Jepsen starter med følgende råd, som nok er et af de vigtigste ikke bare for seniorer, men helt generelt for både jobsøgende og folk på det aktive jobmarkedet:
“Insister på at #Vorestiderlangtfraovre
Interager med netværk.
Lav noget støj og deltag i samtalen og skab forandringen, de ønsker se ske.
Som rengøringenshjælpen i Guru siger til Simon Kvam’ s karakter:
“Don ‘t wait for the miracle – be the miracle” eller noget i den stil😉.“
I podcast episoden taler Poul Elmegaard bl.a. om sporskifte, da nogle af de jobs som den ældre generation har haft måske slet ikke er aktuelle mere. Så det med at kunne træde et skridt tilbage og se på hvilke reelle kompetencer man har, er vigtigt. Christa Hyrup skriver i den sammenhæng:
“Fedt at der er fokus på sporskifte også, for hvorfor ikke bruge vores talenter på nye måder?
Nogen kan selv omskrive det gamle til det nye/kommende mens andre har svært ved at se hvordan en lang og måske fasttømret karriere inden for er felt kan give styrke og muligheder inden for noget helt nyt.
Talenter går på tværs af fag og brancher.
Så tip: find ind til din “ild” og få evt hjælp til at sætte dine solide talenter i spil på nye måder lige dér, hvor det føles meningsfuldt for dig 💪🔥“
Hvis du selv har udfordringer med at finde ud af hvad dine reelle kompetencer er og hvordan de kan bruges i andre jobs og brancher, så er du velkommen til at skrive til mig, så kan vi se om jeg kan hjælpe dig, eller jeg kan henvise dig til en kollega som kan.
Den gode Steen Kræmer Rasmussens input er også, som altid godt:
“Mit bedste råd til 50+ er at holde op med at fokusere på alderen og begynde at fokusere meget mere på den værdi, du giver arbejdsgiveren.“
I alt jobsøgning skal du fokusere på hvilken værdi du kan give til arbejdsgiveren. Og som 50+, så har du helt sikkert virkelig mange gode kompetencer og spændende livserfaring som kan omsættes til værdi for en arbejdsgiver, det handler bare om at få det formuleret på en måde så virksomheden du skriver til også ser det.
Jeg siger altid til mine kandidater at det er dem der skal fortælle historien på en måde så det er åbenlyst for modtageren hvordan deres kompetencer passer ind i virksomheden de søger job hos. Det er IKKE virksomhedens opgave at lave den omsætning.
Poul Bilde Brerup tilføjer til samtalen:
“Tilhører selv målgruppen, og er selv jobsøgende
Mit bedste råd, vær synlig og forsøg hele tiden at udvide dit faglige netværk
Fortæl om dine faglige og personlige kompetencer, og hvad du kan tilføre din næste arbejdsgiver.
Og fortæl om dine faglige og personlige passioner 😀
Og vær ikke bange for at forfølge drømme og ambitioner“
Det gælder både de udadvendte og de mere indadvendte
Jeg ved at mange af disse råd kan føles som om at de mest henvender sig til meget udadvendte personer, og at hvis man er den mere stille indadvendte type, så virker det ikke. Det, det reelt handler om er at skabe god kontakt med andre mennesker og skabe sig et godt netværk som kan hjælpe en. Hvis du ikke bryder dig om at kontakte nye mennesker, så brug mere tid på at finde de helt rigtige mennesker for dig. På den måde bruger du mere tid på at undersøge, og mindre tid på at være på. Det er dog vigtigt at du rent faktisk stadig får udvidet dit netværk, og talt med dem du allerede kender.
Netop det med at tale med dem du allerede kender, taler Pernille Sonne om i hendes kommentar:
“1. Netværk! De fleste seniorer har igennem deres arbejdsliv bygget et solidt netværk. Der har de virkelig et trumfkort på hånden.
2. De bringer en solid erfaring til bordet og kompetencer, som kan bruges i mange forskellige stillinger og ikke nødvendigvis kun den de kommer fra. Men det er vigtigt, at kunne “oversætte” dem, så den nye arbejdsgiver kan se, at de sagtens kan løse opgaverne.
En senior, som var med på Jobmissionen sagde: “Jeg er ligesom god vin – jeg bliver kun bedre med alderen “💫“
Både Christian og Tina herunder slår også et slag for netværket – Der begynder at vise sig en trend 😉 Men Tina nævner også efteruddannelse som en god mulighed. Her vil jeg bakke hende op og sige at det kan være en god idé at undersøge hvilke muligheder du har for uddannelse og kurser igennem din kommune, din fagforening, a-kasse og måske du kan finde noget kursus online som kan hjælpe dig videre.
“…jeg er kommet videre gennem netværk 3 gange siden jeg blev datamatiker i 98. Første gang var det min lære, der ansatte mig, anden gang en kammerat, og nu via en i min fagforening der kender en der kunne bruge mig. Så 3 gange, hvor jeg ikke har skrevet en ansøgning, og kun af formalier har afleveret et cv, efter der faktuelt var afgjort. Alt statistik siger at job formidle via netværk i støre grad med alderen, dels fordi man har et støre netværk dels fordi at det i stor udstrækning ikke handler om ens evner inden for personlig salg men om ens kemi passer, om man kender hinanden og har nogle ens måder at se opgaver og arbejde på, noget man ikke kan skrive ned, men man kan mærke når man lære hinanden at kende…“
“Det er vigtigt at holde sig aktiv i et netværk. Jeg er medlem af Senior Erhverv Sydsjælland, hvor jeg var virksomhedskonsulent og jobformidler. På den måde holder du dig opdateret med, hvad der foregår på arbejdsmarkedet.
Efteruddannelse har også skabt nye muligheder for mig.
Være aktiv er meget vigtig.
God vind til alle der er jobsøgende.“
Jeg håber du kunne bruge inputtet var de skønne mennesker via min LinkedIn profil, og har du ikke allerede sådan en, så vil jeg i allerhøjeste grad opfordre dig til at lave en. Forbind også gerne med mig på LinkedIn, og skriv gerne at du har fundet mig via siden her.
Du er altid meget velkommen til at sende mig en mail, hvis du har spørgsmål, så kan vi se om jeg kan hjælpe dig videre. Vi starter selvfølgelig med en uforpligtende samtale i telefonen.
Giv dig selv de bedste odds
Diana Lund Nordstrøm