For at svare helt kort på det spørgsmål, så er det fordi en a-kasse en arbejdsløshedskasse, hvor du får økonomisk hjælp hvis du skulle gå hen og blive ledig. 

Jeg vil prøve at komme virkelig godt omkring de relevante emner i forhold til hvad en A-kasse er og hvorfor du skal være medlem af en i denne artikel. Føler du at der mangler noget information eller har du generelt spørgsmål er du selvfølgelig velkommen til at skrive en mail til mig

Du kan også se en liste over a-kasser inkl. fordele og priser i denne artikel.

Jeg vil dække følgende i artiklen:

Hvad er en A-kasse

Hvorfor skal jeg være medlem af en A-kasse

Hvornår kan jeg modtage dagpenge

Fordele ved at være medlem i en A-kasse

Typer af A-kasser

Skal jeg også være medlem af en fagforening?

Hvilken A-kasse skal jeg så vælge

Hvad er en A-kasse

En a-kasse er en forening du som medlem betaler ind til, således at du hvis du skulle blive ledig på et tidspunkt kan få en højere sats en kontakthjælpen. Man kan kalde det en kollektiv forsikring mod arbejdsløshed. 

Det er en kollektiv forsikring da det er sat op på en måde hvor vi hjælper hinanden. Staten betaler en del af det som udbetales, hvor de resterende er det som du og andre har indbetalt igennem årene. 

Som med alle andre forsikringer er dette en du ikke håber du får brug for, men som er virkelig dejlig at have hvis du går hen og bliver ledig af den ene eller den anden grund. 

Hvorfor skal jeg være medlem af en a-kasse

At være medlem af en A-kasse kan give dig en økonomisk sikkerhed i tilfælde af at du bliver ledig. 

Jeg har spurgt i mit eget netværk hvorfor de er medlem af en A-kasse og hele 82% skriver at de er medlem grundet den økonomiske sikkerhed. 

Den økonomiske sikkerhed består i at du i tilfælde af ledighed vil kunne få udbetalt dagpenge i stedet for f.eks. kontakthjælp, hvilket er en markant højere ydelse. Der er også den fordel, i forhold til kontakthjælpen at dagepenge ydelsen ikke influeres af hvad du ejer. Det vil sige at du, hvis du ellers opfylder kravene, kan få udbetalt dagpenge selv om har ejer et hus eller har en stor opsparing. 

 • Undersøgelse via LinkedIn hvor 111 personer har svaret på spørgsmålet.

Derudover tilbyder en del A-kasser også mulighed for kurser og ekstra sparring, både for ledige, men også for medlemmer som er i job. 

Hvornår kan jeg modtage dagpenge

Der er forskellige krav som skal være opfyldt for at du kan få udbetalt dagpenge fra første ledighedsdag. Det afhænger bl.a. af om du har været i job eller studerende inden du bliver ledig, samt årsagen til at du er blevet ledig.

Er din ledighed selvforskyldt, altså har du f.eks. selv sagt op, eller selv været skyld i at du er blevet fyret, så vil du blive ramt af en karensperiode på 3 uger hvor du ikke modtager nogen ydelse. 

Har du været i job, skal du:

 • have været medlem af en A-kasse de seneste 12 måneder. 
 • have meldt dig ledig på jobnet.dk
 • leve op til kravene om indtægt indenfor de seneste 3 år
 • leve op til kravene om rådighed
 • samt leve op til kravene om jobsøgning

Hvis du er studerende er der andre regler også som gør sig gældende i forhold til indmeldelse i a-kassen: 

 • hvis du har været studiemedlem i minimum 1 år kan du få dagpenge fra dag 1
 • hvis du ikke har været studiemedlem skal du melde dig ind senest 14 dage efter sidste eksamen, således vil du kun får en måneds karantæne (uden dagpenge), i stedet for at skulle have været medlem i 12 måneden inden du kan modtage ydelse
 • hvorvidt du har/har haft studiejob kan have inflydelse på retten til dagpenge samt det udbetalte beløb
 • bopælspligt – du skal have boet i Danmark før uddannelesstart samt de første 2 uger efter endt uddannelse
 • derudover skal du leve op til samme krav om rådighed, at være aktivt jobsøgende samt at have meldt dig ledig på jobnet.dk 

Fordelene ved at være medlem af en A-kasse

 1. Du kan få udbetalt dagpenge efter gældende sats hvis du bliver ledig
 2. Du kan få hjælp og sparring til din jobsøgning
 3. Din a-kasse hjælper dig i systemet og i forhold til jobcentret og deres regler
 4. Nogle a-kasser har en jobportal hvor de har relevante jobs for deres medlemmer, hvor de kontakter relevante ledige medlemmer hvis et job dukker op hos dem
 5. Nogle a-kasser har adgang til forskellige typer af kurser

Typer af A-kasser

Der findes både A-kasser som er specifikke i forhold til din uddannelsesretning også A-kasser som er mere brede i deres udgangspunkt. 

De mere fagspecifikke kan ofte tilbyde mere relevant sparring, da de ved mere om det område du er uddannet indenfor end de mere generelle A-kasser. 

Man taler også om ‘gule’ fagforeninger og A-kasser. Det betyder generelt at de ikke har nogen direkte tilknytning til fagbevægelsen, hvilket de røde fagforeninger og A-kasser har. Det betyder at du når du er med i en ‘gul’ A-kasse ikke støtter et bestemt parti. Af ‘gule’ A-kasser har du bl.a.:

 • Akademikernes A-kasse
 • Magisternes A-kasse
 • CA A-kasse
 • Business Danmark
 • Min A-kasse
 • Krifa
 • ASE
 • Det faglige hus
 • Frie funktionærer

Hvorvidt en A-kasse, og en fagforening for den sags skyld, er gul eller rød kan også have indflydelse på prisen.

Skal jeg også være medlem af en fagforening?

Mange tror at de skal være medlem af en fagforening for at kunne være medlem af en A-kasse – Dette er forkert. Du kan godt være medlem af en A-kassen, og dermed få retten til dagpenge uden at være medlem af en fagforening. Der er tilgengæld mange andre gode grunde til at være medlem af en fagforening. Det kommer der snart mere information omkring. 

Hvilken A-kasse skal jeg så vælge

Hvilken A-kasse du skal vælge afhænger af dine præferencer. Der er som skrevet tidligere både A-kasser som er mere specifikke på det område de arbejder med, også er der mere generelle A-kasser. 

Jeg vil anbefale dig at kigge på hvad der er vigtigt for dig i forhold til din A-kasse. Er det prisen? Er det de tilbud de har? Er det deres serviceniveau? Eller måske den din fagforening anbefaler?

Din dagpenge ydelse er den samme uanset hvilken A-kasse du vælger. Personligt har det været vigtigt for mig at finde en A-kasse hvor de, ud over at dække min ydelse i tilfælde af ledighed, også tilbyder andre relevante ting, som kurser og jobdatabase. 

Du kan se en liste over a-kasser inkl. fordele og priser i denne artikel.

Det med småt

Lovgivning ændre sig løbende, derfor opfordre jeg altid til at du tager kontakt til den A-kasse du tænker er relevant for dig og taler med dem omkring regler og krav inden du melder dig ind. 

Hvis du har spørgsmål så find og connect gerne med mig på LinkedIn

Giv dig selv de bedste odds

Diana Lund Nordstrøm

Du er altid velkommen til at tage fat i mig til en snak om hvorvidt jeg kan hjælpe dig videre i din karriere eller jobsøgning. 

Kilder brugt til artiklen: star.dk aka.dk DM.dk