Den første episode i denne omgang handler om at få den bedste start på den perfekte ansøgning. Der er nemlig ofte mere forberedelse end man lige skulle tro. Til gengæld er der også en del du kan gøre, som gør det nemmere for dig selv fra gang til gang. Det fortæller jeg dig meget mere om herunder.

 

Hvis du er højtuddannet og overvejer at blive medlem af en a-kasse, så er MA en spændende mulighed. Se hvad de tilbyder på linket herunder, eller tjek min liste over a-kasser, og vurder hvilket der passer dig bedst.

MA a-kassen for højtuddannede
Reklame

Start med jobagenterne

Det første step er at lave nogle gode job-agenter til dig selv. Sådan nogen som fortæller dig når DRØMMEJOBBET dukker op. Her får du en kort gennemgang af nogle af de søge tricks du kan bruge på Jobindex for at gøre din søgning og jobagent så brugbar så muligt.

Når du søger på noget hvor du har 2 ord der skal komme efter hinanden, som f.eks. sociale medier eller human recourses, søges der på hver enkelt ord. Det vil sige at som på eksemplet herunder, findes der 5.244 stillinger på en søgning med sociale medier, fordi der både findes stillingsopslag hvor sociale indgår alene og hvor medier indgår alene.

JI søgning Sociale medier

Sætter du en bindestreg imellem de 2 ord som på billedet her under, så betyder det at orderne SKAL komme efter hinanden i jobopslaget, og du kan se at det gør mængden af stillinger væsentlig mindre.

Det næste du kan gøre for at indsnævre din søgning endnu mere er at tilføje ord ved at bruge plus tegnet. Som vist på billedet her under, så kommer der nu kun 122 stillinger frem på søgningen, hvor både sociale-medier og facebook indgår i søgningen.

For hvert ord du sætter ‘plus’ foran, laver du din søgning mere og mere specifikt, da alle ord med ‘plus’ foran SKAL indgå i søgningen. Herunder kan du se et eksemplen hvor søgemaskinen laver følgende søgninger:

analyse +brugervenlighed + styrelse

analytiker +brugervenlighed +styrelse

analyserende +brugervenlighed +styrelse

Det næste lille trick jeg vil lære dig er at bruge ‘stjerne’ i din søgning. Når du vælger at skrive starten af et ord og afslutte det med ‘stjerne’ (*), så færdiggør søgemaskinen selv ordet med de forskellige muligheder. Hvis du skulle lave søgningen ovenover her nemmere for dig selv kunne du skrive den således:

Analy* +brugervenlighed +styrelse

For at går tilbage til eksemplet med sociale medier, som også er det jeg nævner i podcasten, så kan du se herunder hvordan du kan lave en søgning med koordinere/koordinator/koordinerende:

En sidste søgefunktion jeg vil dele med dig, men ikke anbefale at du bruger er ‘minus’. Hvis du laver søgningen her under f.eks., så vil alle stillinger som indeholder ‘student’ blive frasorteret. Det lyder måske rigtig smart, men desværre kan du også risikere at drømmejobbet misser fordi der står noget i stil med ‘Du vil skulle samarbejde tæt med vores student’. Den stilling vil nemlig også blive frasorteret i søgningen vist herunder.

Når du har fået lavet så spiecifik en søgning du kan. Den hvor det vitterligt er dine drømmejobs som kommer frem, så er det tid til at gemme det som en jobagent. Det gør du ved at trykke på ‘Opret jobagent’ som vist her under søgningen.

Grunden til at du vil lave din søgning så specefik så mulig, er at du gerne vil have ekstra opmærksomhed på de stillinger du får i din indbakke. Modtager du en mail en gang om dagen med 50-100 forskellige stillinger, så ender du med ikke at gide at læse de mails. Så sørg for at det virkelig er snævre søgninger du modtager, også lav det til en del af din rutine at lave de bredere søgninger direkte på siden når du har brug for flere stillinger at søge.

Et sidste lille trick til når du laver dine lidt bredere søgninger på Jobindex, er at huske at kigge efter de stillinger som ikke er betalte på Jobindex. Når du på siden laver en søgning, så vil du opleve mange stillinger med et stort logo og beskrivelse, men kommer du langt nok ned i søgeresultaterne vil du begynde at se mindre rubrikker med jobsannoncer. Se billedet her under.

Disse mindre rubrikker er ikke betalte annoncer. På siden er annoncerne generelt i datorækkefølge, men med alle de annoncer der er betalte først. Dvs. at den ældste betalte annonce kommer før den nyeste ikke betalte annoncer.

Find jobbet

Dit næste step efter en fantastisk jobagent er at finde de stillingsopslag du gerne vil undersøge nærmere. Og når jeg skriver det sådan, er det fordi vi ofte har tendens til at beslutte hurtigt om vi vil søge en stilling eller ej. Den process anbefaler jeg er en smule længere. Både for at skrive bedre ansøgninger, som får dig til samtale, men også for hverken at spilde din egen eller virksomhedernes tid med ligegyldige ansøgninger.

Gennemlæsning af stillingsopslaget

Første gang du læser opslaget igenne, så hav allerede her både din kuglepen, din highlighter og blok klar til markeringer og noter. Mange at de tanker vi får umiddelbart når vi læser noget igennem, er guld værd for os i processen. Derfor er det vigtigt at skrive det ned ved første gennemlæsning. Hvis du på nogen måde ligner mig, så har du det nemlig med at glemme lige de der geniale spørgsmål eller tanker du havde, hvis du ikke får den skrevet ned med det samme.

Min anbefaling går på at du gør følgende når du læser opslaget første gang:

  • Markerer i teksten når der er noget som er spændende, og skriver en note om hvad det er.
  • Skriv ned når du kommer på nogle sætninger / overskrifter som du tænker måske kan bruges i ansøgningen.
  • Skriver ned, på selve opslaget, når der er spørgsmål som melder sig i forhold til det de skriver, eller ikke skriver. Det kan også være spørgsmål om virksomheden generelt.
  • Markerer i teksten når der er noget som kan relateres til dit eget CV og din profil, og laver en note om hvad det er.

Når du er færdig med at læse igennem skulle du meget gerne have et stykke papir som er propfyldt med farve og noter. Det her bliver dit udgangspunkt for at skrive den perfekte ansøgning. Både fordi du har alle dine tanker, som du kan videreføre til ansøgningen, men også fordi du har alle de spørgsmål, som kan hjælpe dig til at skrive en endnu bedre og mere målrettet ansøgning når du får svar på dem.

Skriv dine spørgsmål ned

Næste step er at få samlet alle dine spørgsmål på et stykke papir, eller i et dokument. Et sted hvor du har et godt overblik over dem, som kan hjælpe dig i den videre process. Det er nemlig disse spørgsmål som gør at du kan komme foran i køen når vi taler om at få en af de eftertragtede pladser ved interview bordet.

Tjek hjemmesiden og andre relevante sider for information

Når du har styr på alle de spøgsmål du måtte have fra opslaget, så er det tid til at finde svarende på dem. Det første og mest oplagte sted at kigge er selvfølgelig virksomhedens hjemmeside. Her kan man som regel finde svar på mange ting. Det kan dog også være der dukker andre spørgsmål op. Skriv dem ned.

Brug også Google, Bing, og andre kilder til at tjekke virksomheden ud. For at vende tilbage til Jobindex, så har de også anmeldelser af en hel del virksomheder på deres site. De er fra både nuværende og tidligere medarbejdere.

Ring til virksomheden

Nu er det tid til at du ringer til virksomhedens kontaktperson, eller til den rekrutteringskonsulent som er tilknyttet stillingen for at stille dine spørgmål.

Når jeg vejleder mine kandidater, så er de ofte uforstående overfor hvorfor de skal ringe til virksomheden, fordi de ikke synes du har nogle gode spørgsmål at stille, og de synes at de har alt information de behøver i opslaget. Det med spørgsmål kommer jeg ind på et en anden podcast og et andet blogindlæg.

Her vil jeg dog give dig 3 gode grunde til at ringe på et hvert jobopslag inden du skriver din ansøgning:

  • Du får svar på om stillingen reelt er noget for dig – Nogle gange kan man have misforstået jobopslaget, eller virksomheden har ikke været klar nok i formidlingen af opgaverne. Det er faktisk ok at droppe at skrive en ansøgning efter at have talt med en virksomhed om stillingen.
  • Du får muligheden for at gøre et godt indtryk (ved at stille gode relevante spørgsmål). Det er din mulighed for at komme i bunken af ansøgninger som bliver læst.
  • Du får mulighed for at finde ud af hvad der er de vigtigste opgaver i jobbet, og dermed også hvad du skal fokusere din ansøgning på når du skriver den. Det betyder at du kan lave en langt bedre ansøgning og et langt mere målrettet CV end alle dem som ikke ringer og får denne information.

Et par små fifs til når du ringer:

1 – Stå op når du ringer, og gerne i en power pose

2 – Smil når du taler i telefonen

Begge dele lyder måske sådan lidt dumt for personen i den anden ende kan ikke se om du står op og om du smiler. Præv engang at optage dig selv af 2 omgange, den ene hvor du sidder og ikke smiler og den anden hvor du står og smiler. Hør så forskellen.

Alt hvad vi gør i denne proces handler om at efterlade et positivt indtryk, og jo flere små positive indtryk vi kan efterlade, jo bedre.

Brug informationen

Det næste step her er at bruge den information du har samlet sammen til at skrive din ansøgning. Jeg vil altid anbefale at du nævner navnet på den du har talt med i ansøgningen. Og gør det som en del af ansøgningen, ikke ‘Kære xx’, eller ‘Med baggrund i vores samtale sender jeg nu denne ansøgning’. Få det flettet bedre ind i selv ansøgningen. Jeg startede mit andet afsnit således: “I min samtale med X, var en af de ting han nævnte…”.

På den måde har man både navnet med, og kan tale ind i det som er vigtigt for virksomheden.

Hvis du vil vide mere om at skrive den gode ansøgning, så kan du læse gode råd fra Steen Kræmer Rasmussen. Du kan også lytte til podcasten episoden via linket her.

Højtlæsning for jobsøgende

Nu er det tid til at læse højt for dig selv. En rigtig god måde at spotte egne fejl på er ved at læse din ansøgning højt for dig selv ord for ord. Nogle gange lyder tingene bedre i vores hoved, og måske fange vi ikke de fejl vi laver når vi skriver det ned. Det vil du gøre når du læser du højt for dig selv.

Bagefter anbefaler jeg at du får en anden til at læse det igennem. Vi kan nemlig sagtens være blive for egne fejl, selv når vi læser højt for os selv. Det handler om at vi er så meget inde i vores egen historie at vi ikke lægger mærke til det hvis noget ikke hænger sammen. Vi udfylder nemlig ubevidst hullerne i fortællingen. Så hvis du kan få en der ikke kender dig så godt til at læse igennem, så er det perfekt.

Husk også at det ofte er HR der starter med at læse ansøgningerne igennem i de større virksomheder – De kender ikke nødvendigvis fagsproget.

Dit CV er også vigtigt

I følge Ballisagers rekrutteringsanalyse er det kun omkring halvdelen af virksomhederne der læser ansøgningerne de motager. Finder de ikke dit CV spændende, så gider de nemlig ikke læse din ansøgning.

Det er derfor mindst lige så vigtigt at give dit CV noget kærlighed. Brug din profil tekst (5-8 linjer) på at skrive dig ind i stillingen. Det er din teaser til ansøgningen. Du kan faktisk godt allerede her vælge at nævne virksomhedens navn, og hvorfor du er det perfekte match til lige netop denne virksomhed og stilling.

Det er igen den information du har fået fra samtalen med kontaktpersonen, som du kan bruge til at målrette dit CV med.

Sidste step

Det sidste step er at få sendt ansøgningen, dit CV samt de andre ting virksomheden beder om afsted til dem. Husk at bruge den form de spørger efter. Mange virksomheder må grundet GDPR ikke modtage ansøgninger via almindelig mail i dag.

Det er selvfølgelig også vigtigt at du husker at sende alle de dokumenter med som virksomheden beder om i opslaget. Du kan have skrevet nok så perfekt en ansøgning, men hvis du ikke kan følge instrukserne i opslaget, så kan du godt regne med at den slet ikke bliver læst.

Ansøgningsøvelse

En øvelse jeg ofte laver med mine kandidater er ‘Jeg, mig, min’ øvelsen. Den handler i sin enkelthed om at finde ud af om du har fokus på dig selv eller på virksomheden i din ansøgning.

Så her får du øvelsen:

Print din ansøgning ud, og find en marker/highlighter frem.

Gennemgå nu din ansøgning og marker hver gang du har skrevet:

Jeg

Mig

Min

Mit

Eller en variation af et af disse ord.

Når du er kommet igennem ansøgningen, så tæller du, hvor mange gange du har markeret. Jeg har oplevet at nogle kandidater har haft 40+ markeringer. Ofte ligger tallet omkring 25-30.

Husk at en ansøgning er med fokus på hvordan du kan hjælpe VIRKSOMHEDEN. Det er IKKE en gentagelse af dit CV. Det har de jo lige læst.

Du må selvfølgelig gerne skrive jeg, mig, mig og mit i din ansøgning – Du skal bare ikke overgøre det.

Jeg håber du med denne artikel og podcastepisoden der hører til er blivet klogere på hvordan du får lavet det bedste forarbejde til at skrive den perfekte ansøgning.

Rigtig god fornøjelse og go’ job jagt.

/Diana