Jeg taler i denne episode med Kristoffer Sjølander fra IKU (Institut for karriereudvikling), om usikkerheden i at væreKristoffer jobsøgende.

Kristoffer arbejder som udviklingschef, og har bl.a. ansvaret for kommunikation og rådgivning i IKU. Han har
arbejdet inden for jobrådgivning og relaterede emner siden 2004.

Noget af det Kristoffer og IKU ligger vægt på er at jobsøgning og karriere ikke bare er vejledningsforløb og CV rådgivning, men at det også i høj grad hænger sammen med ‘Det gode liv’.

Derfor har de nu fokus på at hjælpe folk til at få et bedre liv, både med og uden job. Igennem det arbejde har IKU og Kristoffer fået øjne op for en række ting, der giver nye muligheder, både i rådgivningen af jobsøgende og selve jobsøgningen

To af de ting sætter vi fokus på i dagens podcast (og en masse andet).

 

UMULIGE SPØRGSMÅL OG USIKKERHEDEN, VI MÅ LEVE MED

Den bedste måde at sætte andre skakmat på, er ved at bede dem forudsige fremtiden: Hvad skal du være, når du bliver stor? Hvad vil du bruge din uddannelse til? Hvor ser du dig selv om fem år? Alle er de umulige spørgsmål at svare på. Og de er et dårligt sted st begynde en jobsøgning, fordi de lægger op til at vi BØR kunne svare på spørgsmålene.

Podcastens første tema eller spørgsmål er, hvordan vi giver slip på den slags umulige spørgsmål til og selv og i stedet begynder at stille andre mennesker spørgsmål, som er lettere at svare på.

Vi er gode til at lade som om at verden er et lineært og forudsigeligt sted. Det kræves der, for at det giver mening at lave planer. Og planer er en vigtig del af klassisk rådgivning til jobsøgende. Problemet er bare at verden hverken udvikler sig lineært eller forudsigeligt. Hverken på de helt små stræk, eller på de helt store linjer.

Det gode spørgsmål er så, hvad man gør som jobsøgende, hvis man ikke har en plan at arbejde ud fra? Det er det andet fokus, vi har i dagens podcast: Hvordan kan vi ‘rumme’ usikkerheden og stadig handle med mening og engagement?

 

Hvad svarer du når folk spørger hvordan det går med jobsøgningen?

De fleste vil gerne svare at det ved de ikke, for det gør man jo reelt ikke. Når man så har fået jobbet, så ved man oftest heller ikke hvorfor det var man fik det.

Kristoffer siger bl.a. at det er fordi at rigtig mange ting i både jobsøgningen og det der fører til at man får job, er tilfældigheder, og ting som er svære at forudsige.

 

 

Hvad er det folk er usikre på når de er jobsøgende?

Langt de fleste er usikre fordi de ikke har en plan for fremtiden, og hvis de har, så ryger den i vasken når virkeligheden melder sig.

Usikkerheden kommer derfor i at lige meget hvilket valg vi tager, så kan vi ikke være sikre på udfaldet, da vi ikke er de eneste influenser.

 

Lukkede døre

Nogen gange er det en god ide at lukke nogle døre, og indse at tingene er umulige, for på den måde at komme videre.

Kristoffer anbefaler at du i stedet for at tænke alt eller intet begynder at tænke i grader, og prøver at lave en plan for hvordan du kan nå hen til drømmejobbet.

 

  • Det er nemmere at få et job når du har et job
  • Det er bedre at have job som receptionist i et arkitektfirma hvis du drømmer om at arbejde som arkitekt, end ikke at have noget job.
  • Husk at alle karriereoversigterne som virker logiske bagefter, de kommer trinvist og er en udvikling fra job til job

‘JEG TAGER FRA DET JEG OPLEVER ER TOPPEN ? ikke nødvendigvis det der ER toppen, men det JEG oplever er toppen’ udtalt af virksomhedsejer.

 

Virksomhederne måler på det de selv finder vigtigt, det kan være titler, antal års erfaring, eller noget helt andet, som kan være rigtig svært for den jobsøgende at vide. Og det er heller ikke det samme fra virksomhed til virksomhed.

Hårdt arbejde, tillid og netværk

Jobsøgning handler, ligesom et forhold, om hårdt arbejde, tillid og netværk. Når du først har erkendt at det er sådan, så har du noget at arbejde videre fra.

 

Usikkerhed kan håndteres

‘Usikkerhed kan være belastende for andre, hvis vi afkræver dem at give os sikkerhed’

I stedet for at afkræve et svar, så henvend dig til folk og sig at du har nogle ting du skal have afklaret, og spørg om de spændende mennesker i dit netværk kan hjælpe dig med viden.

For langt de fleste mennesker er vejen til drømmejobbet ikke særlig lineær.

 

Kun 13% begyndte i deres drømmejob.

 

Find begejstringen

Når du finder begejstringen i det du gerne til arbejde med er det også nemmere at rose folk som arbejder med det i dag. Når du har rost, kan du stille spørgsmål. Husk dog aldrig at spørge efter et job.

Her kan du så f.eks. spørge hvad personen ville gøre, hvis de var dig, for at komme i gang. Hvor skal man starte henne.

Du kan også bruge LinkedIn til at finde folk med den samme uddannelse som dig, eller som sidder i dit drømmejob, og se hvad deres karrierevej har været.

 

Del begejstringen

Det Kristoffer mener er en god ide og en god basis for jobsøgningen er at finde ud af hvad er det der tænder en lampe hos arbejdsgiveren.

 

Kristoffers gode råd

Spørg for at lære!

 

Kontakt Kristoffer her:

LinkedIn – https://www.linkedin.com/in/sjoelander

 

Go’ Jobjagt!

Diana