Henrik Enegaard Skaanderup arbejder som selvstændig konsulent og holder foredrag omkring jobsøgning, ledighed og jobsøgning. Han har også skrevet 2 bøger: ’Slået hjem’ og ‘Tag stikket hjem’
Denne artikel indeholder affiliate links – hvilket betyder at hvis du køber vis linket så tjener jeg en lille smule, uden det gør produktet dyrere for dig.
Hvorfor er det vigtigt at holde Kaffemøder?
Man har brug for nogle lytteposter som hjælper en med at lytte efter i markedet om der skulle være et potentielt job for dig.
Kaffemøder skal ses som en hvervningsmøde hvor du finder folk, der måske kan hjælpe dig i din søgen efter job.
Jo flere i dit netværk som lytter efter muligheder for dig, jo bedre er det for dig, og jo flere mulighed hører du om.
Husk også at give igen en anden gang, når du har muligheden for at give igen.
Start med succeserne
Dem som er tæt på dig er også dem som er nemmest at få til at sige ja til et kaffemøde. Start med at lave en liste over alle dem du kender. Både de nære, studiekammeraterne, folk du har haft en arbejdsmæssig relation til osv.
Inden du går i gang skal du sørge for at være ret skarp på hvad det er der er vigtigt for dig i forhold til et job. Både hvad du vil, hvor du vil og hvem du vil.
1. skridt er at tage fat i dem du kender rigtig godt i forvejen – arranger et kaffemøde med dem og forklar dem din situation og hvad du søger. Formålet er selvfølgelig at de skal blive dine lytteposter så de kan vende tilbage til dig hvis de hører om et job, som kunne være interessant for dig.
Det er vigtigt at klæde folk på til at lytte for dig, også selv om du kender dem rigtig godt. Det er jo ikke sikkert de lytter efter det som du reelt søger, fordi de måske tror det er noget andet du leder efter.
2. skridt er at tage fat i dem på listen som ikke er helt så nære men, som du tror kunne være interesseret i at blive dine lytteposter. Igen, forklar dem din situation, hvad du søger og om de vil hjælpe dig.
– Når du har folk til kaffemøde/netværksmøde kan du spørge om de evt. kender nogen (som du ikke kender) som de tror ville være interesseret i at mødes med dig til et kaffemøde.
3. skridt er den svære del. Her gælder det om at tage fat i folk du slet ikke kender for at høre om de vil hjælpe dig. Succes raten ved denne kontaktform er meget lille i forhold til de to ovenstående men, er altid et forsøg værd hvis du tror en person kunne være interesseret i at blive din lyttepost.
En god kombination
Du skal både bruge mødet til at tale og til at lytte. Ud over at få folk til at blive lytteposter for dig, får du også muligheden for at stille en masse spørgsmål til personen, jobbet og virksomheden hos dit netværk.
Ring og spørg om personen vil fortælle om virksomheden og sig selv, og samtidig være lyttepost for dig.
Det er et fuldtidsjob at være jobsøgende
Jobsøgning er ’både og’ – søg på det som er af opslået jobs, og undersøg hvilket netværksmøder der er mulighed for at lave.
Efter noget tid med netværket, begynder der at komme tips ind fra dir netværk, som du kan følge op på. Spørg den som kommet med tippet, om de har flere informationer omkring det. De har ofte flere informationer. Lad være med at vente på at jobbet bliver opslået!
30 – 50% af alle jobs slås aldrig op. Man hører om en masse jobs som aldrig bliver slået op når man bruger sit netværk. Det giver mindre konkurrence når man søger stillingerne.
CV´et
Det kan give mening at sende ens CV før et møde. Det giver dem en mulighed for lige at tjekke det igennem inden mødet. Det giver også mere plads til at tale om andre ting end ens CV i samtalen. Tag det ikke med!
Bekræft mødet i en mail og medsend CV eller link til LinkedIn profil i mailen.
Et dokumentations- og motivations værktøj.
Tag stikket hjem – netværksliste – bonderøvsliste af et CRM system 🙂
Hjælper dig til at holde styr på dine kontakter. Hvem du har aftaler med, hvem har sagt nej, hvem har henvist dig videre osv.
Når du er kommet i job
Husk at takke dit netværk og fortælle dem at du er kommet i job. Det er vigtigt at vise dem at du har sat pris på deres hjælp i din jobsøgning, og er til rådighed hvis de har brug for noget en anden gang.
Henrik´s bedste råd
Jobsøgning er ’både og’ – husk både at søge de opslåede stillinger og dem som kommer via netværk.
Forfatter til bøgerne:
God fornøjelse og Go’ jobjagt!
Lyden til episoden er redigeret af Kennet Olesen