Lykke Fehmerling

Lykke Fehmerling

“Tænk at testen både er for dig selv og for arbejdsgiveren”

 

Lykke har arbejdet med rekruttering i snart 10 år, og har stor erfaring med personlighedstest, og at hjæple jobsøgende med at forberede sig til dem.

 

Personlighedstest er et redskab der er udviklet til at matche kandidater til stillinger. Den er lavet til fordel for både dig som jobsøgende og for dem som ansætter.

Du vil typisk få den tilsendt på mail forud for din anden samtale, og den vil tage omkring 20 min at udfylde. Det er oftest en multiple choice test.

 

Forberedelse

Vær nærværende, luk alt det ude som støjer i dit hoved. Forbered dig ved at gøre det som bringer dig derhen hvor du er frisk og i et positivt humør, inden du tager testen. Det kan være at gå en tur eller lytte til noget musik. Dit humør kan have stor indflydelse på dine svar. Bring dig selv i den sindstilstand som giver dig den bedste sindstilstand i forhold til hvor du kan svare mest ærligt.

Målet med testen er at være den ærlige udgave af dig selv, for at kunne give det bedste match med virksomheden og jobbet, så du passer bedst muligt.

Der er ikke nogen fordele i at forsøge at snyde, da det vil give et forkert match i forhold til virksomhed eller stilling.

 

Omtanketests/færdighedstests

I disse er der rigtige og forkerte svar, i modsætning til i personlighedstesten. Her kan det handle om at regne og skrive, og det kan være en god ide at forberede dig på at blive mentalt udfordret.

I langt de fleste tilfælde hvor der er en HR afdeling med inde over ansættelsen, vil du få en personlighedstest. Jo højere en stilling, jo større sandsynelighed er der for at du bliver testet på flere måder. Det gør man fordi det er ekstremt dyrt at fejlansætte medarbejdere, og jo højere en stilling jo dyere er det.

 

Det er en god ide at kende præmissen for testen inden man starter, forbered dig evt. ved at tage en mensa test inden du går igang, for at gøre dig skarp inden du starter testen, gerne dagen inde. På den måde bruger du ikke din mentale energi lige inden du skal tage testen.

Generelt så er det en god ide at sørge for at have fået sovet godt og være frisk i hovedet inden du tager en test.

 

Feedback

Man vil typisk få feedback på en test, hvis du ikke gør, så tag gerne kontakt til ansætelsesudvalget og bed og uddybende feedback. Det vil være noget sm du kan bruge i din videre jobsøgning, eller hvis du får jobbet, i forhold til den stilling du skal varetage.

Der er generelt rigtig meget afklaring at hente i en samtale. Så selv om man får afslag, så tag alt det læring med ud af det som du kan.

 

Vær ærlig

Der er ikke nogen fordel i det for nogen at snyde med dine tests. På den måde vil du ikke blive matchet rigtigt med stillingen og virksomheden, og i tilfælde af at du bliver ansat, vil det højst sandsyneligt blive et dårligt match.

 

Tests til forberedelse

Alle disse tests er gratis. Brug gerne en test på et sprog som du er fortrolig med. Typisk er testen på det sprog som er koncern sprog, da det er vigtigt at have en god forståelse for sproget i testen.

 

Personligheds- og personlighedstype:

Test med rigtigt eller forkert svar:

(Intelligens- og færdighedstest):

Du kan også bruge nogle af disse tests som en hjælp i din kompetenceafklaring – specialt den fra Jobindex.

 

Hvad bliver man målt på?

Personlighedstesten bliver vurderet ud fra en række kriterier som skal være tilstede ud fra det job som man søger. Man kan sige at du strengt taget bliver målt på dine svar, men du vil oftest blive spurgt ind til testens svar i din samtale, hvor du har mulighed for at komme med et reflekteret svar til dine tests. Forklar dine svagheder i testen med et gennemtænkt svar, brug gerne tiden til lige at tænke over dit svar.

 

“Det hander om at søge nogle jobs hvor pulsen den stiger!”

 

Dem som ser denne test er dem som sidde og giver en tilbagemelding og dem som sidder i ansættelsesudvalget. Normalt vil du ikke få en tilbagemelding her og nu, men af en fra virksomheden inden selve samtalen.

 

Råd til samtalen

Lad være med at svare før spørgsmålet er stillet færdigt!

Sig at du synes det er et virkelig godt spørgsmål, det vil du gerne lige tænke over i 30 sek.

Når du kommer til samtalen, så er du godkendt på dine faglige kompetencer. Det handler om at finde ud af hvordan du passer ind i stillingen, virksomheden og teamet.

 

Hvordan kan man kende virksomheden

Brug de sociale medier til at kigge på hvordan virksomheden virker. Kig på deres side.

Gå på LinkedIn og find nogen som allerede arbejder i virksomheden og måske endda i afdelingen, og kontakt dem for at stille nogle spørgsmål omkring arbejdspladsen. Brug introduktions værktøjet på LInkedin, så har du allerede en relation til personen.

Sørg for at have nogle konkrete spørgsmål omkring den stilling du har været til samtale på og om virksomheden.

Stil gode spørgsmål til jobsamtalen.

Find ind til hvad der er vigtigt for dig på en arbejdsplads, og stil dine spørgsmål med baggrund i det.

 

Lykke´s bedste råd

Kast dig over noget du synes er interessant!

 

Du kan finde Lykke på LinkedIn her og på twitter her

 

God fornøjelse og Go’ jobjagt!

 

Lyden til episoden er redigeret af Kennet Olesen